avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cumul de functii!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cumul de functii!!

Am o intrebare
Un salariat poate avea la acelasi angajator 2 sau mai multe contracte individuale de munca avand functii diferite si beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre aceste functii?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 01:54, 26 Martie 2009
Cred ca suntem de acord cu totii ca un salariat are posibilitatea de a cumula mai multe functii la angajatori diferiti, prin incheierea cu acestia a unor contracte individuale de munca, deoarece chiar dispozitiile Codului muncii prevad aceasta facultate.

Intrebarea este: putem cumula mai multe functii prin incheierea unor contracte individuale de munca la acelasi angajator?

Pentru a raspunde acestei intrebari, haideti sa ne reamintim dispozitiile legale care reglementeaza cumulul de functii.

Potrivit prevederilor art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Fac exceptie de la aceste prevederile situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Conform art. 35 alin. (3) din Codul muncii salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Observam ca nici o dispozitie legala aplicabila nu interzice cumulul de functii la acelasi angajator, drept pentru care, in temeiul principiului ceea ce nu este interzis este permis, raspunsul este simplu: sigur ca putem cumula mai multe functii la acelasi angajator incheind cu acesta mai multe contracte de munca.

Singura exigenta care trebuie asigurata este de a nu incalca dispozitiile art. 131 alin. (1) din Codul muncii, potrivit careia salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.

Aceasta se poate asigura prin intocmirea unor contracte de munca cu timp partial la acelasi angajator astfel incat sa se respecte dispozitia cuprinsa in art. 131 alin. (1) din Codul muncii.

Au existat cazuri in care inspectorii de munca au refuzat inregistrarea contractelor pe motiv ca s-ar incalca dispozitiile art. 111 alin. (1) din cod, potrivit carora durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. In ceea ce priveste acest aspect sunt de parere ca durata maxima a timpului de munca de 48 de ore pe saptamana vizeaza un contract de munca si nu durata cumulata decurgand din mai multe contracte.
zadi a scris:

Am o intrebare
Un salariat poate avea la acelasi angajator 2 sau mai multe contracte individuale de munca avand functii diferite si beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre aceste functii?


Este un drept al salariatului stabilit prin art 35 din codul muncii ca acesta poate cumula mai multe functii in baza unor CIM. Legea nu prevede care este si norma de lucru. In consecinta , ceea ce nu este interzis este permis. Iar pentru munca prestata este logic ca trebuie sa primiti o remuneratie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 contracte de munca la acelasi angajator florentinal florentinal Am si eu o situatie pe care nu stiu cum sa o rezolv: lucrez la o institutie publica care a preluat de curand de la spitalul municipal toate cabinetele scolare; ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii - cumul de functii algal13 algal13 buna ziua.va rog sa imi clarificati si mie o problema vis a vis de noul cod al muncii - o persoana are dreptul sa figureze ca angajat in doua locuri cu cate 8 ... (vezi toată discuția)
Durata maxima a timpului de munca tigruta2 tigruta2 Buna ziua, La cate contracte de munca are dreptul un salariat in cadrul aceluiasi angajator??? Pe langa contractual de munca de baza de 8 ore/zi la cate ore ... (vezi toată discuția)